Természetes eredetű zselésítő adalék, mely tiszta és átlátszó gélt képez. Hozzájárul az emulgeált krémek és kozmetikai készítmények stabilizálásához és hatással van a kozmetikai kompozíciók sűrűségére
Megjelenési forma: krém színű, finom granulált por, enyhén savanykás illattal
Összetevők (INCI): xanthan gum
A xantán egy sűrűsítő és zselésítő növényi eredetű hatóanyag, melyet egy természetes folyamat, cukrok és melasz erjesztése során, a Xanthomonas campestris baktérium állít elő. Az organikus termékeket tanúsító testületek által a bio kozmetikai kompozíciók összetételébe elfogadott termék.
Tulajdonságok:
- gélképző hatású, vízhez és vizes oldatokhoz adagolva átlátszó gélt képez
- enyhén növeli a kozmetikai készítmények sűrűségét
- emulziókban rögzítő hatású
- egyes tenzid alapú termékek sűrűsítő összetevője
- +70°C fokig nagyon stabil
Alkalmazások:
- minden típusú bőrre alkalmas, a kozmetikai képletek nagyrészébe belefoglalható, ahol gélesítésre, stabilizálásra vagy sűrűsítésre van szükség
- test- és arckrémekbe, szemkörnyék ápolására szánt vizes szérumokba és gélekbe, zselékrémbe, emulgélekbe, dezodorokba, specifikus applikációkba (aftershave, narancsbőrre, sportolók számára készülő termékekbe)
- egyes tisztálkodási cikkekbe foglalva növelhető azok viszozitása: sampon, tusgél, fürdőgál
- ajánlott használatos adagolás 0,2 - 0,4% emulziók rögzítésére, de mehetünk 2%-ig készítmények besűrítésére és gélek készítésére
- vizbe keverhető szobahőmérsékleten vagy legfejebb 70°C fokos melegvízbe
- fokozatosan a vízbe/vizes oldatba szórjuk és közben kézzel vagy mixerrel homogénné keverjük. A zselésedés pár perc alatt következik be.
- kézzel keverés esetén egy átlátszó, buborékmentes gélt kapunk, míg a mixerrel keverés eredménye egy levegős, buborékos gél
Fontos: azok a kompozíciók, melyek xantángumit tartalmaznak, nem tartósíthatók grapefruitmag kivonattal!