A csalánnak a fejbőrre és a hajra gyakorolt jótékony hatása elismert. Híres kozmetikai hatóanyag és sikeresen használják samponokba, hajmaszkokba, a fejbőr számára bedörzsölő szerekbe és masszázshoz, javulást hoz a korpa, viszketegség, bőrgyulladások, hajzsírosodás esetén.
A csalánt étrend kiegészítőként használják, úgyanakkor egy nagyon érdekes kozmetikai hatóanyag, sokoldalú, a bőr és a haj számára jótékony hatással.
Előállítás módja: műveletlen területekről betakarított fiatal levelekből szárítással és őrléssel
Megjelenési forma: zöld por
Összetevők (INCI): Urtica dioica leaf
A csalán por tartalmaz:
- fehérjeszerű anyagokat, szénhidrát természetű anyagokat
- bőségesen tartalmaz klorofilt, aminosavakat, aminokat
- szterolokat, ketonokat, szitoszterolokat, hangyasavat, pantoténsavat
- folsavat, C, B2 és K vitaminokat, béta-karotént
- kálcium-sókat, magnéziumot, vasat, szilíciumot
Tulajdonságok:
- szabályozza a faggyútermelést
- erősíti a hajat
- ásványosító hatású
- serkenti a felhámképződést
- összehúzó hatású
- gyulladásgátló hatású
- enyhén hegesítő hatású
- enyhíti a viszketést
Alkalmazások:
- szilárd és folyékony samponokba
- hajmaszkokba, krémekbe
- fejbőrre bedörzsölőszerekbe
- hajmosás utáni öblítő oldatokba
- a faggyútermelés kiegyensúlyozására
- korpa ellen
- hajhullás ellen
- törékeny, fénytelen hajra
- zsíros vagy mosás után hamar zsírosodó hajra